Onze missie: studenten maken het leven leuker voor iedereen!

Onderzoek onder scholieren naar armoede in de Westelijke Mijnstreek

De Gemeente Sittard-Geleen wil graag gelijke kansen voor alle kinderen in de Westelijke Mijnstreek. Zij vinden hierbij de stem van de jongeren erg belangrijk. Daarom gaf Astrid Verblakt, wethouder van de gemeente, aan Stichting Lyvia de opdracht voor een onderzoek onder alle middelbare scholieren in de Westelijke Mijnstreek. In samenwerking met Zuyd Hogeschool heeft Stichting Lyvia een enquête samengesteld (geïnspireerd door een vergelijkbare enquête die in Meerssen is afgenomen). Bij het onderzoek waren ook Jimmy’s en de JCR Westelijke Mijnstreek betrokken.

Lees het artikel in De Limburger van 6 maart 2018

Onderzoek

Gemeente Sittard-Geleen wil de jongeren graag in hun kracht zetten. Hoe kan het taboe rondom armoede worden doorbroken en hoe kan de bekendheid rondom collectieve voorzieningen als bijvoorbeeld Stichting Leergeld worden vergroot?

Als externe projectleider voerde Stichting Lyvia samen met 24 studenten van People & Business Management (onder begeleiding van Rik Loffeld) het onderzoek uit. In totaal 3.751 middelbare scholieren van Graaf Huyn College, DaCapo College (locatie Born en locatie President Kennedysingel), Trevianum en Groenwald hebben de enquête ingevuld.

Uit het onderzoek komen de volgende zaken naar voren:

  • Scholieren vinden dat je van armoede kunt spreken als je niet kunt kopen wat je dagelijks nodig hebt. Wanneer ze zonder geld zouden moeten rondkomen zouden ze vooral missen: leuke dingen doen met vrienden, vakantie en smartphone. Kortom: ze vinden dat je arm bent wanneer je je buitengesloten voelt en wanneer je geen sociale activiteiten met je vrienden kunt ondernemen,
  • Scholieren willen graag beter leren omgaan met geld
  • Scholieren willen geholpen worden bij het maken van hun studiekeuze, het liefst via ouders of school en dan graag middels een app, een game of een buddy.
  • Scholieren praten nauwelijks met elkaar over armoede en zaken als alcoholmisbruik, gameverslaving of andere dingen die een positieve of gezonde toekomst in de weg staan.
  • Het merendeel van de scholieren weet niet wie er in hun omgeving in armoede leeft. Het taboe rondom armoede is groot en het merendeel van de scholieren kent de ondersteuningsvormen voor mensen in armoede niet. Zij willen hiervan graag op de hoogte worden gebracht door ouders of door school. Daarnaast geven ze aan dat ze denken dat mensen in armoede zich hiervoor schamen. Uit schaamte gaan veel mensen in armoede niet op zoek naar ondersteuning.

De uitkomsten van het onderzoek heeft Stichting Lyvia verwerkt in een adviesrapport dat aangeboden is aan de gemeente.

Recente projecten