Onze missie: studenten maken het leven leuker voor iedereen!

Over Stichting Lyvia

Op deze pagina vertellen wij u waarom Stichting Lyvia in het leven is geroepen en wordt het team aan u voorgesteld.

Ontstaan Stichting Lyvia

Onze maatschappij verandert. We krijgen niet meer de zorg die we nodig hebben, maar er wordt eerst gekeken naar wat je zelf nog kunt, eventueel met hulp van je eigen omgeving. Heb je niemand in je eigen omgeving die je kan helpen, dan kun je zelf hulp aanvragen. Deze hulp krijg je vrijwillig of betaal je zelf indien je dat kunt of middels een PGB (persoons gebonden budget). Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Één van de betaalde mogelijkheden is de inzet van een student door Stichting Lyvia bemiddeld. 

Astrid Ticheler, de oprichtster van Stichting Lyvia is zelf al 25 jaar dagelijks mantelzorger van haar moeder, samen met haar broer en zussen. Zij zag dat veel mensen om haar heen geen gezelschap en ondersteuning uit eigen omgeving kunnen of willen krijgen. Naasten hebben het vaak te druk, wonen ver weg of zijn er gewoonweg niet. Hoe mooi is het dat studenten van Stichting Lyvia deze leegte kunnen opvullen. Inmiddels werken meer dan 100 studenten in Limburg en Nijmegen voor gezinnen met kinderen met een beperking, voor ouderen, voor bewoners van een zorginstelling of andere hulpvragers. Daarnaast betrekt Stichting Lyvia studenten bij de uitvoer van maatschappelijke projecten in inmiddels 5 Limburgse gemeenten.

Visie, missie en kernwaarden van Stichting Lyvia

Onze missie: Stichting Lyvia wil zoveel mogelijk mensen, jong en oud, mét en zonder beperking ondersteunen in de huidige participatiemaatschappij waarin wij met z’n allen leven. Het doel is het leven van deze mensen leuker te maken.

Onze visie: Studenten bemiddelen voor mensen die hulp of ondersteuning zoeken. Generaties en doelgroepen verbinden, mensen die elkaar niet meer vanzelfsprekend tegen komen.

Onze kernwaarden: Loyaliteit, betrouwbaarheid, behulpzaamheid, empathie en transparantie

Het team van Stichting Lyvia

Astrid Ticheler is de oprichter van en de drijvende kracht achter Stichting Lyvia.
Zij is gezondheidwetenschapper van oorsprong en heeft 25 jaar ervaring in de commerciële dienstverlening, voornamelijk de uitzendbranche.

Ze is mantelzorger voor haar moeder en weet uit eigen ervaring dat vraag en aanbod van zorg lang niet altijd goed op elkaar aansluiten. Zij volgde de opleiding tot mantelzorgmakelaar om weer zicht te krijgen op ons huidige zorgstelsel. Zo kwam zij in gesprek met gemeenten die op zoek waren naar alternatieven als aanvulling op de vrijwilligersorganisaties. Een voorliggende voorziening die flexibel kan worden ingezet. De inzet van studenten blijkt in deze zeer waardevol en betaalbaar in Limburg en Nijmegen.

Wim Ringens is vele jaren werkzaam geweest als manager in de gehandicaptenzorg. De laatste jaren werkte Wim als WMO makelaar en realiseerde in deze functie werkarrangementen voor mensen met een beperking en blies buurthuizen nieuw leven in. Binden en verbinden van mensen en mensen inzetten op hun kracht is de passie van Wim.

 

Wim is hét aanspreekpunt van Lyvia voor hulpvragers  met een beperking of handicap. Daarnaast begleidt Wim al jaren stagiaires van Zuyd Hogeschool in het sociale domein. 

Frenky Gisbertz is in 2018 afgestudeerd aan Zuyd Hogeschool en heeft daar de hbo-opleiding Social Work afgerond. Ze is gespecialiseerd in het werken met ouderen (met dementie). Het welzijn van de mens staat bij haar hoog in het vaandel en het bieden van persoonlijke aandacht staat daarbij centraal.

Frenky werkte tijdens haar studie zelf voor eenzame hulpbehoevende mensen en weet dus als geen ander wat het effect kan zijn wanneer een student persoonlijke aandacht biedt aan een cliënt. Frenky wil zo veel mogelijk mensen de kans geven om dit te ervaren. Met die visie heeft ze zich aangesloten bij stichting Lyvia. Frenky is aanspreekpunt voor hulpvragers in Midden-Limburg.

Dan Goossen studeert aan de HAN en woont in Nijmegen.Dan kwam tijdens gesprekken met geneeskundestudenten en huisartsen erachter hoe groot het probleem van eenzaamheid in Nederland is.

Hij is enorm gemotiveerd om zijn steentje bij te dragen aan de aanpak van dit probleem. Zijn studie ‘ondernemerschap en retail’ komt daarbij goed van pas: hij leert veel over het reilen en zeilen van een onderneming. Deze kennis past hij onder andere toe om Stichting Lyvia tot een succes te maken in de regio Nijmegen. Dan werkt in deze regio samen met Sander Meures.

Sander Meures studeert en woont in Nijmegen. Hij studeert bedrijfskunde . Hij is van mening dat studenten van Stichting Lyvia net dat kunnen bieden wat veel mensen nodig hebben, namelijk een goed gesprek, ondersteuning en een glimlach.

 

Toen hij de kans kreeg om samen met Dan Goossen dit mooie concept in Nijmegen te gaan opstarten heeft hij deze kans dan ook met beide handen gegrepen. Hij is van mening dat het concept van Stichting Lyvia ook in de regio Nijmegen veel mensen blij kan maken. Er zijn daar tal van studenten die graag hun steentje bij willen dragen.

Stichting Lyvia werkt niet alleen. Organisaties en gemeenten waar wij mee samen werken zijn: